El problema amb el cautxú d’origen natural és que té un subministrament d’al voltant de 20 milions de tones a l’any, bastant limitat per a tots els usos que se li dóna. El 85% del subministrament l’aporten petits agricultors, principalment en països asiàtics com Tailàndia, Indonèsia o la Xina; que també han de bregar amb uns certs problemes. I és que l’arbre del cautxú (Hevea brasiliensis) és propens a sofrir malalties que fan que sigui difícil produir amb normalitat el material.
A aquests problemes en la producció cal sumar-li també uns altres. A Tailàndia per exemple van regular el preu del cautxú a la baixa i ha fet que els agricultors no tinguin tants incentius a plantar-lo. Tampoc vénen bé fenòmens naturals com la menjo la sequera o les inundacions pròpies d’aquests països asiàtics. D’altra banda, també la pandèmia ha jugat en contra, perquè molts materials sanitaris com els guants de làtex utilitzen aquest material.

És una cosa difícil de recuperar a curt termini, ja que aquests arbres necessiten un període de maduresa d’uns set anys, així que la solució no és senzilla. la Xina està acumulant existències des de mitjan any passat davant l’escassetat i això fa que en la resta del món augmenti el preu i fins i tot que s’hagin de parar algunes fàbriques. I, per descomptat, la indústria de l’automòbil és la que probablement està sofrint en major mesura.
Alguns fabricants com Michelin (amb seu a França) que estaven sofrint de falta de producte per la congestió del trànsit navilier, han hagut de recórrer a enviaments aeris directament des d’Àsia. Als Estats Units és on més preocupa l’escassetat de cautxú, ja que depenen en gran manera de la seva reduïda producció local. En aquest país ja ha pujat el preu i es preveu que pugui arribar a duplicar-se en els pròxims cinc anys.

I, Com es planteja el futur del cautxú? Davant l’escassetat de l’obtingut de manera natural i tenint en compte que el sintètic no s’utilitza tant en els pneumàtics, ja hi ha països experimentant i buscant alternatives. Pel que sembla podria haver-hi altres plantes de les quals es podria obtenir un cautxú amb qualitats similars, si bé encara està per estudiar. Veurem com evoluciona el tema, perquè podria ser clau en el futur de la indústria

Llegir mes